قواعد میانجیگری نهاد بین المللی داوری فناور و دانش بنیان

 

 ماده 1) مفاهیم و تعاریف

 

  1.  میانجیگری روشی برای حل و فصل اختلاف است که در آن شخص ثالثی به عنوان میانجی، با ارائه راهکار و پیشنهاد در حل و فصل اختلاف به طرفین یاری می­رساند. کلیه اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند، می­توانند اختلافات خود را به میانجیگری ارجاع دهند.
  2.  میانجی برای حل و فصل اختلاف، از تکنیک ها وراهکارهایی استفاده می نماید که طرفین پیشنهاد می دهند ودر صورت سکوت طرفین خود میانجی به روشی که خود مناسب می داند اقدام خواخد کرد.
  3.  «میانجی» اعم است از یک نفر میانجی یا هیات میانجی ها
  4. ارجاع اختلاف به نهاد بین المللی داوری فناور و دانش بنیان، و انتخاب روش میانجیگری برای حل و فصل اختلاف، به منزله پذیرش این قواعد است.
  5. اصطلاح «جریان رسیدگی» و «جریان میانجیگری» در این قواعد، شامل فرایندی است که با شروع میانجیگری آغاز و با خاتمه آن، پایان می­پذیرد
  6.  ارائه خدمات میانجیگری، مستلزم پرداخت هزینه آن طبق تعرفه است.
  7.  طرفین می­توانند قانون حاکم بر میانجیگری را انتخاب کنند. در صورت سکوت طرفین در انتخاب قانون حاکم، میانجی بر اساس قواعد حل تعارضی که خود مناسب می­داند، قانون حاکم را انتخاب خواهد کرد. عرف تجاری و مفاد قرارداد طرفین در تصمیمات میانجی در نظر گرفته خواهد شد.
  8.  طرفین می­توانند بر تغییر و اصلاح بخشی از این قواعد تراضی نمایند. بعد از انتخاب میانجی، هرگونه تغییر نیازمند رضایت و توافق میانجی نیز است. در صورتی که تغییرات به گونه ای باشد که با روح قواعد این نهاد، مغایر باشد، نهاد می­تواند از شروع یا ادامه فرایند خودداری کند.
  9.  «نهاد داوری»: عبارت است از نهاد داوری بین المللی فناوری و دانش بنیان که مطابق ابلاغ و حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت امور خارجه، مرکز همکاری­های توسعه و پیشرفت ریاست جمهوری و دستورالعمل ساماندهی حل و فصل اختلافات از طریق داوری و ایجاد و توسعه نهادهای داوری مصوب 13/11/1400 تشکیل شده است.
 ماده 2) شروع فرآیند میانجیگری در مواردی که توافق قبلی برای رجوع به این نهاد به وجود دارد

 

  1. در مواردی که طرفین از قبل توافق کرده اند که اختلافات خود را به این نهاد ارجاع دهند، هر یک از طرفین که بخواهد فرایند میانجیگری را آغاز کند، باید درخواست کتبی خود که شامل موارد زیر است را در نهاد ثبت نماید.

    الف- نام، نام خانوادگی، مشخصات هویتی، تلفن، ایمیل، آدرس و مشخصات نماینده خود

    ب- نام، نام خانوادگی، مشخصات هویتی، تلفن، ایمیل، آدرس طرف (های) مقابل

    ج- توصیف موضوع اختلاف و در صورت امکان تعیین ارزش آن، مگر اینکه خواسته غیرمالی باشد.

    د- ذکر مدت میانجیگری، در صورتی که طرفین در خصوص آن با هم توافق کرده اند.

    ه- ذکر زبان میانجیگری، در صورتی که طرفین در خصوص آن با هم توافق کرده اند.

    و- ذکر محل میانجیگری، در صورتی که طرفین در خصوص آن با هم توافق کرده اند.

    ز- انتخاب میانجی مشترکا توسط همه طرف ها، یا اگر میانجی انتخاب نشده ذکر هرگونه توافق درباره ویژگی های میانجی و تعداد آنها که باید توسط نهاد منصوب شود، یا در صورت عدم چنین توافقی پیشنهاد درباره ویژگی های میانجی.

    ح- تصویر توافقنامه ای که درخواست میانجیگری بر اساس آن مطرح می­شود.

  2. طرف یا طرفین متقاضی میانجیگری باید همزمان با درخواست، هزینه ثبت درخواست را به مبلغ مقرر در تعرفه خدمات میانجیگری پرداخت نمایند در غیر اینصورت به درخواست رسیدگی نخواهد شد.
  3. کلیه مکاتبات توسط دبیرخانه مرکز ابلاغ و پیگیری می­شود، مگر اینکه طرفین طرق دیگری برای ابلاغ اوراق پیش بینی کرده باشند. ولی مکاتبات طرفین با میانجی، صرفا از طریق نهاد انجام خواهد شد. 
  4.  تاریخ شروع میانجیگری، تاریخ دریافت درخواست مطابق با مندرجات فوق به همراه هزینه ثبت خواهد بود.

 

 ماده 3) شروع فرآیند میانجیگری در مواردی که توافق قبلی برای رجوع به این نهاد به وجود ندارد.

 

  1. در صورتی که توافق قبلی برای مراجعه به این نهاد وجود نداشته باشد، هریک از طرفین که مایل باشد مراجعه به بخش میانجیگری نهاد بین المللی داوری فناور و دانش بنیان را به طرف مقابل پیشنهاد دهد، می­تواند درخواست کتبی میانجیگری را که شامل مندرجات مذکور در ماده 2 (1) (الف تا ز) می­باشد را به این نهاد ارسال نماید. نهاد، درخواست فوق را به اطلاع همه طرفین اختلاف می­رساند.
  2. در صورتی که طرفین در خصوص ارجاع اختلاف به بخش میانجیگری نهاد، توافق حاصل کنند، میانجیگری از تاریخی که نهاد، تاییدیه کتبی دال بر حصول توافق را به همه طرف ها ارسال کند و هزینه ثبت را دریافت کند، آغاز می­گردد.   
  3.  اگر میان طرفین ظرف 15 روز از تاریخ دریافت درخواست توسط نهاد یا هر مدت معقولی که نهاد تعیین می­کند، برای ارجاع اختلاف به بخش میانجیگری این نهاد، توافق حاصل نشود، جریان رسیدگی آغاز نخواهد شد.

 

 ماده 4) زبان و محل میانجیگری

 

  1. طرفین می­توانند در خصوص زبان میانجیگری توافق نمایند. در صورت عدم توافق طرفین، خود نهاد زبان میانجیگری را تعیین می­کند یا پس از نصب میانجی، این اختیار را به وی تفویض می­کند. 
  2. طرفین می­توانند در خصوص محل جلسات میانجیگری توافق نمایند. در صورت عدم توافق طرفین، خود نهاد محل جلسات را تعیین می­کند یا پس از نصب میانجی، این اختیار را به وی تفویض می­کند. 
ماده 5) نصب میانجی

 

  1. طرفین می­توانند یک نفر و یا هیات سه نفره ای از میانجی ها را انتخاب و جهت تایید به نهاد معرفی نمایند. 
  2.  در صورت عدم توافق طرفین در تعیین میانجی، نهاد با مشورت با طرفین، میانجی را انتخاب خواهد کرد.
  3.  میانجی باید قبل از شروع میانجیگری، اعلامیه قبولی میانجیگری، در دسترس بودن، بی طرفی و استقلال را امضا و به دبیرخانه نهاد تحویل دهد. میانجی باید هرگونه شرایط یا اوضاع و احوال که موجب تردید در بی طرفی او باشد، به طور مکتوب به نهاد افشا نماید. نهاد، موارد مذکور را کتبا به طرفین اطلاع می­دهد و مهلتی برای اظهارنظر آنان تعیین می­کند.
  4.  در مواردی که هر یک از طرفین ایراد موجهی به استقلال یا بی طرفی یا سایر ویژگی های میانجی داشته باشد، می­تواند ظرف 10 روز اعتراض خود را همراه با دلایل به صورت کتبی به نهاد اعلام نماید. نهاد، دلایل را بررسی و نظر قاطع خود را اعلام خواهد کرد.
  5.  در صورتی که اوضاع و احوال اقتضا کند، نهاد می­تواند بیش از یک میانجی انتخاب کند.

 

 ماده 6) دستمزد و هزینه ها

 

  1. حق الثبت میانجیگری مطابق با تعرفه تعیین شده در نهاد بین المللی داوری فناور و دانش بنیان است. تا زمانی که حق الثبت پرداخت نشود، هیچ درخواستی به جریان نمی­افتد.
  2.  پس از دریافت درخواست میانجیگری، با توجه به میزان و نوع خواسته، دبیرخانه میزان پیش پرداخت را مطابق تعرفه نهاد، تعیین و به طرفین ابلاغ می کند. متقاضی میانجیگری باید ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ، مبلغ را به نهاد پرداخت کند. مبلغ پیش پرداخت بابت سهم متقاضی از هزینه های قطعی میانجیگری که نهاد در پایان رسیدگی تعیین و به طرفین ابلاغ می کند، کسر خواهد شد.
  3. نهاد می­تواند هزینه های میانجیگری را در طول فرایند با توجه به تغییر مبلغ و نوع خواسته، افزایش یا کاهش دهد.
  4.  هزینه ادعا و دعوای متقابل به طور جداگانه محاسبه و پرداخت خواهد شد.
  5. قبل از اظهارنظر میانجی، نهاد هزینه های قطعی میانجیگری را تعیین و به طرفین ابلاغ می­کند. امضای نظریه میانجی و ابلاغ آن به طرفین، منوط به پرداخت و تسویه حساب کامل است. 
  6.  پرداخت هزینه های میانجیگری بالمناصفه بر عهده طرفین است، مگر در صورتیکه طرفین به صورت کتبی، به نحو دیگری تراضی کرده باشند. در مواردی که یکی از طرفین از پرداخت سهم هزینه های خود امتناع نماید، طرف دیگر می­تواند، سهم شخص ممتنع را پرداخت نماید. جریان میانجیگری تا زمان پرداخت هزینه ها متوقف می­ماند.
  7.  سایر هزینه های هر یک طرفین از جمله هزینه کارشناسی و... مورد استناد او، بر عهده خود او است.
 ماده 7) اداره فرآیند میانجیگری

 

  1. میانجی و طرفین باید ظرف 10 روز از تاریخ شروع میانجیگری درباره نحوه انجام آن تبادل نظر و توافق نمایند. 
  2. در صورتی که در مورد نحوه انجام میانجیگری بین طرفین توافق حاصل نشود، خود میانجی شیوه مناسب را برای رسیدگی انتخاب و به طرفین و نهاد اطلاع خواهد داد. 
  3.  میانجی در حدود خواسته طرفین به اختلاف رسیدگی می­کند و باید بر اساس اظهارات آنها، ادله ابرازی، عرف موجود، موضوع را بررسی و ظرف مدت مقرر نظرات و پیشنهادات خود را برای حل و فصل اختلاف، کتبا به طرفین و نهاد اعلام نماید.
  4. نظرات و پیشنهادات میانجی الزام آور نیست، مگر طرفین به نحو دیگر توافق نمایند. 
  5.  طرفین می­توانند تا قبل از اولین جلسه میانجیگری تعداد و مشخصات اشخاص مطلع یا کارشناسان مورد نظر خود را به میانجی و طرف مقابل اعلام نمایند. بعد از مقطع زمانی فوق، میانجی الزامی به پذیرش افراد فوق الذکر نخواهد داشت.
  6. طرفین با ارجاع اختلافات خود به این نهاد، توافق می­کنند تا قبل از ختم میانجیگری، به صورت فعال در جلسات حضور داشته و دستورات و درخواست های میانجی را انجام دهند و با وی همکاری کنند. 
  7. هریک از طرفین می­تواند برای حضور در جلسات میانجیگری، نماینده ای برای خود تعیین و وی را به طور کتبی به نهاد معرفی نماید. در معرفی نامه نماینده، حدود اختیارات او در صلح و سازش باید قید شود. 
  8. میانجی در تمام مراحل میانجیگری باید به طور مستقل و بی طرف عمل نماید. 
 ماده 8) ختم میانجیگری

 

  1. پس از شروع جریان میانجیگری مطابق این قواعد، با تحقق هر یک از موارد زیر و تایید کتبی آن توسط نهاد، خاتمه میانجیگری اعلام می­گردد:

الف- امضای موافقتنامه حل و فصل اختلاف و اعلام ختم میانجیگری.

ب- توافق طرفین بر ختم میانجیگری، به هر علت.

ج- اعلامیه کتبی میانجی به طرفین در خصوص اینکه اختلاف آنها از طریق میانجیگری قابل حل و فصل نیست.

د- انصراف کتبی هر یک از طرفین از ادامه جریان میانجیگری.

ه- اعلامیه کتبی نهاد به طرفین، مبنی بر اینکه مدت میانجیگری از جمله تمدید آن، منقضی شده است.

و- اعلامیه کتبی نهاد به طرفین، مبنی بر اینکه مبلغ مقرر توسط یک یا چند نفر از طرف ها پرداخت نشده است.

ز- اعلام کتبی نهاد به طرفین مبنی بر اینکه امکان معقولی برای نصب میانجی توسط نهاد وجود ندارد.

 ماده 9) محرمانه بودن

 

  1. پس از شروع جریان میانجیگری مطابق این قواعد، با تحقق هر یک از موارد زیر و تایید کتبی آن توسط نهاد، خاتمه میانجیگری اعلام می­گردد:

الف- امضای موافقتنامه حل و فصل اختلاف و اعلام ختم میانجیگری.

ب- توافق طرفین بر ختم میانجیگری، به هر علت.

ج- اعلامیه کتبی میانجی به طرفین در خصوص اینکه اختلاف آنها از طریق میانجیگری قابل حل و فصل نیست.

د- انصراف کتبی هر یک از طرفین از ادامه جریان میانجیگری.

ه- اعلامیه کتبی نهاد به طرفین، مبنی بر اینکه مدت میانجیگری از جمله تمدید آن، منقضی شده است.

و- اعلامیه کتبی نهاد به طرفین، مبنی بر اینکه مبلغ مقرر توسط یک یا چند نفر از طرف ها پرداخت نشده است.

ز- اعلام کتبی نهاد به طرفین مبنی بر اینکه امکان معقولی برای نصب میانجی توسط نهاد وجود ندارد.

 ماده 10) سایر مقررات

 

  1. جز در مواردی که طرفین کتبا به طور دیگری توافق کرده باشند، میانجی نباید در هیچ جریان رسیدگی قضایی یا داوری یا امثال آن در مورد اختلاف موضوع میانجیگری تحت این قواعد، به عنوان قاضی، داور، کارشناس، نماینده یا مشاور یکی از طرفین منصوب شود یا قبلا منصوب شده باشد.
  2. طرفین می­توانند علیرغم جریان میانجیگری در مورد اختلاف ذیربط، رسیدگی قضایی یا داوری یا امثال آنها را شروع کنند و ادامه دهند، مگر اینکه کتبا طور دیگری توافق کرده باشند و یا رجوع همزمان به آنها به موجب قانون ممنوع باشد. 
  3.  میانجی نمی­تواند در هیچ یک از جنبه و جهات رسیدگی میانجیگری تحت این نهاد، در هیچ جریان رسیدگی قضایی یا داوری یا امثال آن شهادت دهد مگر قانون حاکم طور دیگری مقرر کرده باشد یا طرفین به نحو دیگری توافق کرده باشند.
  4. میانجی، نهاد و کارکنان آن و نمایندگان آنها هیچ مسئولیتی در خصوص اقدامات و تعهدات صورت گرفته در جریان میانجیگری نخواهند داشت. 
  5.  مسئولیت دبیرکل و کارکنان مرکز و میانجی، از حیث اجرای مقررات قواعد و هزینه های میانجیگری، همان است که به موجب قوانین ذیربط مقرر شده و مسئولیت دیگری متوجه ایشان نخواهد بود.
  6.  هیچ یک از کارکنان نهاد، شامل دبیرکل و معاونین او و میانجی را نمی­توان مجبور به افشای اطلاعات یا موضوعات مربوط به میانجیگری نمود. همچنین نمی­توان از هیچ یک از افراد فوق به عنوان گواه یا کارشناس در رسیدگی قضایی یا داوری یا کارشناسی درباره اختلاف موضوع میانجیگری یا دعاوی دیگری که مربوط به موضوع میانجیگری باشد، استناد یا استفاده کرد.
  7. در کلیه مواردی که در قواعد یا قانون صراحتا حکمی برای آن پیش بینی نشده است، نهاد و میانجی طبق روح این قواعد و عرف و عادات تجاری عمل خواهند کرد.